Знаете ли, че...
- Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност (среща се и жълта).
- Водата съставлява около 92% от масата на динята, което е най-високият процент сред плодовете. Динята съдържа голямо количество захари и е отличен източник на витамин C.
- Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Някои от признаците са, че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълто (а не бяло) петно на обратната страна, лъскава кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.
И нещо, което може би НЕ знаете...
Семките на дините могат да се
използват за направата на оригинални бижута.
След като се изсушат, семките лесно се подлагат на
обработване, могат да се продупчат с по-голяма игла и да се използват като
мъниста за изработката на оригинално лятно бижу.
Защо не пробвате и вие?