вторник, 19 юни 2012 г.

Динята - свежият вкус на лятото


Знаете ли, че...



  • Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност (среща се и жълта).
  • Водата съставлява около 92% от масата на динята, което е най-високият процент сред плодовете. Динята съдържа голямо количество захари и е отличен източник на витамин C.
  •  Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Някои от признаците са, че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълто (а не бяло) петно на обратната страна, лъскава кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.

И нещо, което може би НЕ знаете...


Семките на дините могат да се използват за направата на оригинални бижута.
 
 След като се изсушат, семките лесно се подлагат на обработване, могат да се продупчат с по-голяма игла и да се използват като мъниста за изработката на оригинално лятно бижу.  

Защо не пробвате и вие?



5 коментара:

  1. Ха, това е много хитро и семките, поради структурата си, чудесно играят ролята на разделители между мънистата. Обиците са чудесни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята е от моето детство. Като деца си правехме такива бижута, но само с семки нанизани на конец...аз малко съм усъвършенствала идеята.Много ти благодаря за оценката, желая ти прохладен ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Ето това е една много хитра идея! И седят много ефектно съчетани с мънистата!

    Благодаря ти, че се включи в тазмесечното предизвикателство на Двете елши!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно браво, изненадахте ме, с тези бижута от семки.

    ОтговорИзтриване